Fisioteràpia i osteopatia

 

Qué és la Fisioteràpia

 

L’Organització Mundial de la Salut ( OMS ) defineix en 1958 a la fisioteràpia com : “l’art i la ciència del tractament per mitjà de l’exercici terapèutic , calor , fred , llum , aigua , massatge i electricitat . A més la Fisioteràpia inclou l’execució de proves elèctriques i manuals per determinar el valor de l’afectació i força muscular , proves per determinar les capacitats funcionals , l’amplitud de moviment articular i mesures de la capacitat vital, així com ajudes diagnòstiques per al control de la evolució ” . La Fisioteràpia és una disciplina que es troba inclosa en la Llei d’Ordenació de Professions Sanitàries.


La Confederació Mundial per la Fisioteràpia ( WCPT ) el 1967 defineix a la Fisioteràpia com ” Art i Ciència del Tractament Físic , és a dir , el conjunt de tècniques que mitjançant l’aplicació d’agents físics curen , prevenen , recuperen i readaptar els pacients susceptibles de rebre tractament físic”.
 

També com “un dels pilars bàsics de la terapèutica , dels quals disposa la Medicina per guarir, prevenir i readaptar als pacients.

 
 

Qué es l’Osteopatia

 

L’Osteopatia és un enfocament assistencial diferent , el qual, a partir d’un sistema de diagnòstic i tractament específic , posa especial atenció en l’estructura de l’individu i en els problemes mecànics que en la mateixa poden aparèixer.
 

Es basa en els principis que va formular el seu precursor : el Dr. AT Still (1828-1917) qui , a partir de l’acurada observació dels seus pacients i de l’aplicació dels seus profunds coneixements d’Anatomia i Biomecànica va postular que la salut i el correcte funcionament de l’individu depenen de la integritat estructural global del cos . Still va dibuixar al cos humà com una Unitat Indivisible en la qual l’Estructura ( Sistema Múscul – Esquelètic , òrgans i vísceres ) i la Funció de l’organisme estan íntimament relacionades i depenen l’una de l’ altra.
 

Es tracta d’una Teràpia únicament Manual; totalment complementària amb la medicina al·lopàtica o convencional en el seu objectiu comú d’ajudar el pacient , i que se situa dins d’ un context de prevenció , de conservació , i de millora de la salut.
 

Mitjançant l’Osteopatia ajudem a re – equilibrar l’organisme centrant-nos en l’estructura, millorant d’aquesta manera el funcionament del cos . S’utilitzen per al tractament Tècniques suaus i segures , adaptades a cada pacient ia les seves necessitats, tenint sempre en compte l’edat, el sexe , la tipologia i l’estat de salut del mateix, etc.